24. lokakuuta 2014

Pärttylintorttu ja omenamössö *G*



Hei me leivotaan! Tämä torttu on hyvää! Ohje on jostain en tiedä mistä ja alkuperäinen ei gluteeniton, mutta äiti tätä on leiponut. Ihan paras, mehevä, raikas ja makoisa. Leipasin sen gluteenittomana (ja vähäsokerisena) ja jaan ohjeen tässä. Ohje on kirjoitettu puolelle pellille eli piirakkavuolliselle, tuplaamalla taikinan saat pellillisen.

Pärttylintorttu
1/2pellillistä

125g voita sulatettuna
3,5 dl gluteeniton jauhoseos (käytin Sunnuntaita) (tai 4dl vehnäjauhoja)
1dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa

Sekoita kuivat aineet yhteen ja lopuksi voi. Taikinasta tulee murumaista. Jaa taikina kahtia.

Pohjaan:
1dl piimää (nyt käytin kermaviiliä, voi käyttää myös jogurttia)
1 muna

Lisää toiseen puoleen piimä ja muna. Sekoita, levitä joko piirakkavuokaan tai leivinpaperoidulle pellille.

Täyte:
1 pieni purkki rahkaa (250g)
1 muna
0,5dl sokeria
1/2 sitruunan mehu
(1tl vaniljasokeria)

Sekoita yhteen. Taikinan päälle voit laittaa persikoita (alin kuva), omenaa (ylin kuva), raparperia, marjoja tai vaikka omenahilloa, kannattaa vähentää sokerin määrää entisestään ellei pidä ällönmakeasta.
Levitä hedelmien päälle rahkaseos ja sen päälle loppu muruseoksesta ripotellen.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.
Sitten jäähdytetään jos malttaa odottaa.

Julkaisin ohjeen myös FB:n Gluteenittomat reseptit -ryhmässä, siellä on paaaaljon ihania ohjeita! :)

Tällä kertaa tein omenatäytteellä pellillisen, johon tarvitaan:

6 isoa talviomenaa
tilkka vettä
pala vaniljatankoa
sitruunan mehua
1rkl hunajaa

Kuori ja paloittele omenat kattilaan jossa pohjalla tilkka vettä ja sitruunanmehua. Lisää hunaja ja vaniljatanko. Höyryttele omenanpalat pehmeiksi, ei haittaa vaikka mössöytyy, mutta en antanut mössööntyä. Mössö :D Ota vaniljatanko talteen, huuhtele ja laita kuivumaan seuraavaa käyttöä varten. Jäähdytä mössö ennen piirakkaan lisäämistä.

 Pellillinen omenapärttyliä

Piirakkavuuallinen persikkapärttyliä

5 kommenttia:

  1. No nyt aivan vesikielellä...Huomenna tekemään....

    VastaaPoista
  2. Sari K: Rohkeasti vain kokeilemaan.
    L.M.K: Kerro toki millä täytteellä teit. :)

    VastaaPoista
  3. Mä tiedän, mistä ohje on tullut taloon. Mun opiskelukaverilta, Tarjalta Paimiosta, vuonna -92 tai jotain. Tykkään kans kovasti tästä ohjeesta. T. systeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, kiva tietää jotenkin mietinkin että jomman kumman siskon kautta myös ehkäpä. :) Moni on kiitellyt tuolla ryhmässä kun ohjeen jaoin.

      Poista

Jätäthän viestin vierailustasi. Kiitos :)